A Magyarországi Német Színház (DBU) műsora Szekszárdon:

2023. november:

29. (szerda) 19.00: Szentivánéji álom – Ein Sommernachtstraum (90 perc)

30. (csütörtök) 16.00: Szentivánéji álom – Ein Sommernachtstraum (90 perc)

2023. december:

5. (kedd) 10.00: Hamupipőke – Aschenputtel (70 perc)

7. (csütörtök) 10.00: Hamupipőke – Aschenputtel (70 perc)

8. (péntek) 19.00: Viszlát, Mama! – Mama muss weg! (90 perc)

13. (szerda) 19.00: Viszlát, Mama! – Mama muss weg! (90 perc)

14. (csütörtök) 10.00: A császár új ruhája – Des Kaisers neu Kleider (60 perc)

15. (péntek) 10.00: A császár új ruhája – Des Kaisers neu Kleider (60 perc)

18. (hétfő) 14.00: Nehéz csomag – Schweres Gepäck (65 perc)

19. (kedd) 11.00: Nehéz csomag – Schweres Gepäck (65 perc)

belépőjegyek árai – felnőtt: 3.000 Ft, nyugdíjas és diák (12 éves kor felett): 2.400 Ft, gyermek (12 éves korig): 1.500 Ft

Nehéz csomag – Schweres Gepäck (65 perc – felnőtt előadás)

Az audio-séta több szereplő történetén keresztül meséli el a magyarországi németek életének döntő pillanatait az 1941-es népszámlálástól az 1946-os kitelepítésig. Részeseivé válunk egy magyarországi német család életének, átérezhetjük a családtagok közötti ellentéteket, kételyeiket, fájdalmaikat, emlékeiket és átélhetjük a megérkezést Németországba. A darab történelmi forrásokból, valamint a Magyarországról kitelepített németekkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetésekből táplálkozik. A jelenetekben bemutatott események a valóságon alapszanak ugyan, de azokat az alkotók a színházi előadás számára továbbgondolták és fikcionalizálták.

Szentivánéji álom – Ein Sommernachtstraum (90 perc – felnőtt előadás)

Athént a szigorú Thészeusz irányítja, aki házasodni készül rabolt menyasszonyával, Hyppolitával, az amazonkirálynővel. Mesénk a városállam kapuinál egy varázslatos erdőben játszódik az éj sötétjében. Oberon tündérkirály és felesége, Titánia az uralkodópárt tükrözik, ahogy vitáikban érdekeik megütköznek. Ebbe az erdőbe menekül két fiatal szerelmespár szüleik szigora és az athéni törvények hatalma elől. Miközben ők keresik, megtalálják, majd újra elveszítik egymást, úgy összezavarodnak a tündérvarázslattól, hogy szerelmük is csorbát szenved. A vígjáték végén mindenki visszatalál a párjához, vagy ahogy Puck, a huncut szellem mondja: „Minden fazék fedőt talál”. Témánk időtlen, hiszen a szerelemről szól és arról, hogy az álmainkhoz vezető úton a vargabetűk és a tévedések is megengedettek.

Viszlát, Mama! – Mama muss weg! (90 perc – felnőtt előadás)

Ki ne hibáztatta volna már a szüleit a saját boldogtalanságáért? Legszívesebben kihajítanánk őket, mert úgyis ők a hibásak mindenért. A karrier stagnál, a pénz kevés, a kilátások bizonytalanok, a gyerekek az agyunkra mennek. Ráadásul az anya öreg, és „az élet halálos betegség, aminek az öregedés az első tünete”. A történetben szereplő három testvér gyakorlatiasan, a maga módján kívánja megoldani a helyzetet. Míg végül a való élet közbeszól… Vicces? Tragikus? Mindkettő!

A császár új ruhája – Des Kaisers neu Kleider (60 perc – gyermekdarab)

Él egy császár egy távoli országban, akit csak az érdekel, hogy jól öltözött legyen. Szeretné megünnepelni uralkodásának tizedik évfordulóját, de úgy érzi, nincs ezen alkalomhoz illő ruhája.Ettől rettentően boldogtalan és felettébb mérges is, aminek hamar híre megy országában. Sok vállalkozó jelentkezik a császár megsegítésére. Köztük két csaló is, akik megígérik neki, hogy egy különleges anyagból egy egészen rendkívüli ruhát készítenek. Ez az anyag olyan, amit csak az okos és a munkájukban igazán rátermett emberek képesek látni. Ez tetszik a császárnak, így a csalók rögtön belekezdenek a munkába. Vajon sikerül a tervük? A uralkodó számára a meglepetés nem marad el! Hans Christian Andersen meséje a hiszékenységről, a gyávaságról és a pimaszságról Hans Escher új dramatizálásban.

Hamupipőke – Aschenputtel (70 perc – gyermekdarab)

A Grimm-testvérek egyik legszebb meséjének hozzávalóit egyszerű összeszedni: végy néhány galambot, egy gonosz mostohát, egy herceget és egy porba tiport leányt. A „Hamupipőke” bemutatja, hogyan válik egy kitaszított, elhagyott lány gyönyörűszép hercegnővé, és ezzel a reménybe vetett hit létjogosultságát hinti el a szívünkben. Öt színész kalauzol minket végig a történeten úgy, hogy ők játsszák a történet összes szereplőjét a mesélő galamboktól a gonosz mostoháig.