Közösségi házunk

A Dombóvár Város Önkormányzatának tulajdonában lévő Dombóvár, Bezerédj u. 14. szám alatti, 1306. helyrajziszámú társasházi ingatlant 2000-ben kapta meg először ingyenes használatra a Dombóvári Német Kisebbségi Önkormányzat. Azóta 2002-ben, 2006-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2019-ben is úgy határozott az épület gazdája, hogy azt térítésmentesen biztosítja a helyi német nemzetiségi önkormányzat számára, mely magára vállalta a közüzemi díjak és a karbantartási-javítási költségek fizetését. Jelenleg 2024. december 31-ig szóló használati megállapodásunk van Dombóvár Város Önkormányzatával.

Hazai területfejlesztési pályázatokon és németországi alapítványoktól szereztünk összesen mintegy 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást a közel 300 négyzetméter alapterületű Német Közösségi Házunk kialakítására, berendezésére és felszerelésére. Abban 100 fő befogadására alkalmas nagyterem, iroda, hagyományőrző szoba és konyha, ifjúsági klub, könyvtár, teakonyha, előtér, bortrezor, szabadidős helyiség, raktár és vizesblokk került kialakításra egy helyi vállalkozó kivitelezésével és sok társadalmi munkával. Az utóbbiban a képviselő-testület tagjain kívül a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár számos tagja is részt vett. Az épület földszinti, félemeleti és alagsori részét azok elkészülte óta az említett német civil szervezet térítésmentesen korlátlan idejűen használhatja a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzattal kötött megállapodása alapján.

A helyi német nemzetiségűek találkozási helyéül szolgáló létesítményben képzőművészeti és hagyományőrző kiállításokat, komoly és könnyűzenei koncerteket, kulturális-szórakoztató műsorokat, könyvbemutatókat, felolvasóesteket, filmvetítéseket, zenés-táncos rendezvényeket, kézműves- és játszóházakat, teadélutánokat, klubfoglalkozásokat, egyesületi összejöveteleket, valamint sporteseményeket szoktunk tartani. Az ingatlant a német nemzetiségi táncegyüttesünk is használja próbáira. Jó kapcsolatot ápolunk a helyi horvát, örmény és roma nemzetiség önkormányzataival és civil szervezeteivel, melyek közül az előbbi kettő nemzetiségnek térítésmentesen biztosítjuk az épület földszinti részének korlátlan idejű használatát.

A szabad kapacitás kihasználása, illetve bevétel generálása érdekében a nagytermet, az előteret, valamint a vizesblokkot bérbe is adjuk politikai szervezetek kivételével magánszemélyeknek, vállalkozóknak, cégeknek, intézményeknek, civil- és sportegyesületeknek.

A bérbe adás feltételeiről a 06/20-369-7474-es telefonszámon kérhető információ!