A DOZE tag lett a hazai német nemzetiség legnagyobb civil szervezetében

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat megkeresésére felvétel nyert a Dombóvári Zenész Egyesület a Magyarországi Német Ének-, Zene- és Tánckarok Országos Tanácsába.

A negyedszázada – 1996-ban alapított – szervezet legfőbb célja a magyarországi német nemzetiség identitásának megőrzése, valamint anyanyelvének, zenéjének, tánckincsének, kulturális örökségének és hitéleti hagyományainak ápolása, illetve továbbörökítése. Több, mint 250 regisztrált tagegyesületet fog össze mintegy 7.000 fővel. A magyarországi nemzetiségi egyesületek között méltán tekintik a legnagyobb civil szervezetnek. Közösségépítő, kohéziós szerepe példa értékű a hazai svábság életében. Öt szekció – ének, zene, tánc, egyházzene és ifjúság – működik a berkein belül.

A legkiválóbb német nemzetiségi énekeseket/kórusokat a Stefan Kerner-díjjal, a legjobb muzsikusokat/zenekarokat a Josef Gung-díjjal, a legügyesebb táncosokat/táncegyütteseket pedig Volstanzkultur-díjjal jutalmazza.

Szakmai programjai közül régóta nagy népszerűségnek örvendenek a következők: a „Harmonikahét”, az „Énekhét”, a „Néptánchét” és a „Sváb ifjúság találkozója”. A különböző generációk hagyományőrző és hitéleti közösségépítő rendezvényei közül említést érdemel a „Régi hangszeres zenészek országos találkozója”, a „Családi zenekarok országos találkozója”, illetve a „Magyarországi német egyházzene ünnepe”. Országos jelentőségű minősítő versenyei és fesztiváljai a gyermek néptáncosoknak, az ifjúsági kórusoknak, illetve a fúvószenekaroknak biztosítanak rendszeres megmérettetést.