A fővárosban ünnepelt a hazai svábság

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja alkalmából 2024. január 14-én a budapesti Kongresszusi Központban 28. alkalommal rendezte meg díjátadó ünnepségét és gálaműsorát a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

Azon a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, Glaub János, valamint a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár négy tagja – Grünwald Pálné, Oszlánczi Hilda, Varga Lászlóné és Naász Imre – vett részt.

A program közönségét elsőként Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédet Julia Gross, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete mondott.

Azt követően a magyarországi német nemzetiségűek legmagasabb rangú kitüntetéseit adták át.

A „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt” a népcsoport értékeinek több évtizedes továbbadásáért a mecseknádasdi Czehmann István, a rajkai Molnár Marianna és a vértessomlói Pfiszterer Zsuzsanna érdemelte ki.

A 2018-ban elhunyt egykori országos német nemzetiségi önkormányzati elnökről, Heinek Ottóról elnevezett elismerést – amit kiemelkedő színvonaló kutatómunkért ítélnek oda – Dr. Kovács Bence, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa és Dr. Schweininger Péter, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem oktatója vehette át.

A német nemzetiségi nyelvet remekül elsajátító és a sváb hagyományokat magas színvonalon ápoló középiskolásoknak létrehozott Koch Valéria-díjat a veszprémi Lovassy László Gimnáziumba járó Freund Ágnes, a pécsi Koch Valéria Iskolaközpont diákja, Gerner Hédi, valamint a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium tanulója, Kékesi Márton kapta.

Műsort az ország német nemzetiségűek által lakott településein – többek között Somberek, Dorogon, Bonyhádon, Óbudán, Biatorbágyon, Vaskúton, Pilisvörösváron, Vaskúton és Herenden – működő zene- és énekkarok, valamint táncegyüttesek adtak.

A kihalófélben lévő különböző német nemzetiségi nyelvjárások közül jónéhányat elevenítettek fel vidám történetek közreadásával svábul beszélő gyerekek és fiatalok.