A fővárosban ünnepelt a hazai svábság

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja alkalmából 2022. június 18-án a Budapesti Kongresszusi Központban 26. alkalommal rendezte meg Gáláját és Díjátadóját a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, melyen a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagjai is részt vettek.

A rendezvény résztvevőit elsőként Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte.

Ünnepi beszédet Klaus Streicher, a Német Szövetségi Köztársaság magyarországi követe mondott.

Azt követően a magyarországi német nemzetiségűek legmagasabb rangú kitüntetéseit adták át.

A Heinek Ottó-díjat dr. Bednárik János kapta.

A Magyarországi Németségért Arany Dísztűt a népcsoport hagyományainak és értékeinek több évtizedes ápolásáért-továbbadásáért dr. Árkossy Ottóné, Szauer Ágnes, Wolfart Jánosné, Heltainé Panyik Erzsébet, Huszák Gézáné, valamint Lohn Zsuzsanna Éva vehette át Englenderné Hock Ibolyától.

A Koch Valéria-díjat Manz Alfréd, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata oktatási bizottságának elnöke és Koch Emil, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ifjúsági bizottságának elnöke nyújtotta át Bogár-Szabó Andrásnajk, Emmert Anett Elizának, Tavaszi Krisztinának, Weimert Évának, Knapp Dorottya Olimpiának, Schulteisz Annának, Sztaskó Kirának, illetve Kreisz Dórának.

Műsort a Szomódi Fúvószenekar, a babarci Kresz-Tóth Vivien és Kresz Antal duója, a Budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium Kórusa, a Taksonyi Fiatal Dunamenti Svábok Egyesületének Rosmarin Tánccsoportja, a Babarci Ifjúsági Fúvószenekar, a véméndi Tillmann Flóra és Gász Dorina kettőse, valamint a Németkéri Német Nemzetiségi Táncegyüttes adott.

A Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház társulata legújabb darabjának – a „Nehéz csomag” címűnek – a részleteit mutatta be Paula Donner, Melissa Hermann, Horgász Dezső, Sipos Eszter, Lotz Katalin és Heil Henrik előadásában.

A Gála és a Díjátadó előtt és után, valamint a szünetben a Haraster Dorfmusik Fúvószenekar gondoskodott a vendégek szórakoztatásáról.