DomBorFeszt: a szőlő és a bor ünnepe

2021. november 12-én és 13-án tartották a Márton-naphoz kapcsolódóan a szőlő és a bor ünnepét Dombóváron. A szervezők – Dombóvár Város Önkormányzata, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár, a Dombóvári Kertbarát Egyesület és a Kernen im Remstal Baráti Kör – kitettek magukért, ugyanis változatos programokkal és finomabbnál finomabb nedűkkel várták az érdeklődőket.

A DomBorFeszt nyitányaként a Művelődési Házban a kulturált borfogyasztásról szóló előadás keretében Müller Ádám, a Dombóvári Kulturális Szolgáltató Központ igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd Páldi Ede, a Dombóvári Kertbarát Egyesület elnöke a jövőre 50 éves civil szervezetet és annak tevékenységét mutatta be. Tagtársa, Kovács János a szőlő és a bor történetéről, azoknak az ember életében betöltött szerepéről beszélt. Az okleveles borbíráló gyakorlati tanácsokkal látta el a kóstolókat, akiknek azt ajánlotta, hogy előbb szemrevételezéssel győződjenek meg a nemes ital színéről, tisztaságáról és csillogásáról, majd szaglással az illatanyagot térképezzék fel, végül ízleléssel kóstolják meg a zamatot. Azt követően segítői poharakba töltötték a szekszárdi Mészáros Pál borházának és pincészetének nedűit. Kétfajta fehéret egy rosé követett, végül két testes vöröset kóstoltak meg az ínyencek, akik aztán Männer Róbert muzsikája mellett még hosszan beszélgettek.

Másnap délután a Művelődési Ház előtt téren kulturális-szórakoztató programokkal folytatódott a DomBorFeszt. Pintér Szilárdnak, a város polgármesterének és Glaub Róbertnek, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének megnyitóját követően a Dombóvári Zenész Egyesület, a Tamási Musette Harmonika Együttes, a Mecseknádasdi Német Nemzetiségi Tűzoltózenekar, a Medinai Tambura Együttes és a Kurdi Kaposmente Hagyományőrző Táncegyüttes lépett színpadra és szórakoztatta kitűnő produkciójával a többszáz fős közönséget. Az est sztárvendége – a Sramli Kings – fergeteges műsorral lepte meg a publikumot, melynek tagjai az énekesekkel együtt dalolták az ismert slágereket.

Közben pedig helyi, környékbeli, villányi, siklósi és szekszárdi borokat ízlelgettek az első alkalommal lebonyolított DomBorFeszt résztvevői.

A Dombóvári Kertbarát Egyesület Márton-napi újborversenyének eredményhirdetését is ekkor tartották. A 24 mintát arany-, ezüst- és bronzoklevéllel jutalmazták a minősítők, akiknek Páldi Ede adta át a jól megérdemelt jutalmakat.