Egyelőre nem tudják kiadni a térség svábságának 300 éves történetét feldolgozó kötetet

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 2023. április 13-án arról értesítette a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzatot, hogy annak a nemzetiségi kulturális kezdeményezések idei költségvetési támogatására tavaly benyújtott pályázatát forráshiányra hivatkozva elutasította.

A képviselő-testület Dr. Szenyéri Zoltán „Háromszáz esztendő Dombóvár környékén – A német nemzetiségű lakosság létszámváltozásai Dombóvár környékén a XVIII. század elejétől a XIX. század elejéig” című tanulmányának könyvalakban történő kiadásához kért segítséget a fentebb megnevezett kormányzati szervtől. A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat 1.500.000 forint vissza nem térítendő támogatást remélt a tudományos kutatás értékes anyagának magyar és német nyelven történő nyomdai kivitelezéséhez, ám azt az említett ok miatt nem kapta meg.

A szerző – aki új munkájában a térség svábságának elmúlt három évszázados történéseit foglalta össze – és a leendő kiadó a sikertelen próbálkozás ellenére elszánt, amit az jelez, hogy most új pályázati lehetőségeket keresnek közösen a kötet megjelentetésének finanszírozásához.

A grafikonokkal, táblázatokkal és fotókkal együtt 220 oldalasra tervezett könyv előkészületei nem álltak le, a végleges szöveg fordítását és tördelését jelenleg is végzik a szakemberek.