Már nem kell félni az időjárás szeszélyességeitől

2021. június 30-án elkészült a Dombóvári Német Közösségi Ház déli oldalán egy faszerkezetű, bitumenes zsindellyel fedett árkád.

Az építőanyag-árak jelentős megemelkedése miatt összesen 3.190.950 forintba kerülő beruházáshoz a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által meghirdetett „A nemzetiségi célú beruházási, felújítási és karbantartási tevékenységek 2020. évi költségvetési támogatása” című pályázaton 1.475.000 forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat. Dombóvár Város Önkormányzata 500.000 forint vissza nem térítendő céltámogatást biztosított a kivitelezéshez, amihez a nemzetiségi testület saját forrásából 1.215.950 forinttal járult hozzá.

A tervezést és a kivitelezést helyi szakemberek valósították meg. Az építési tervet Dunai József okleves építészmérnök készítette, az árkád talpszelemenjeinek alapjait Szentgyörgyi Zoltán vállalkozó építette, a faszerkezet elkészítését, felületkezelését, felállítását és összeszerelését Klesch Attila vállalkozó végezte.

Az árkád alatt a különböző rendezvények igényeihez igazodva színpad, néző- és tánctér, padokkal és asztalokkal berendezett vendéglátóhely, vagy pavilonsor alakítható ki. Az új építmény kültéri programjaink – többek között a Megemlékezés a magyarországi németek elhurcolásáról, a Hársfavirág Ünnep, a Pünkösdi Fesztivál, a Szent Márton-napi lámpásolás, az Újborkóstoló, a Mindenki Karácsonya – és késő tavasztól kora őszig klubfoglalkozásaink, összejöveteleink ideális helyszíne lesz. Kiválóan szolgálja a közösségépítést, hiszen ünnepeink nemcsak a német nemzetiséghez tartozóknak adnak élményt, hanem mindazoknak a városlakónak is, akik érdeklődnek a német nemzetiségi nyelv, hagyományok és kultúra iránt. A tartalmas, értékgazdag rendezvények közelebb hozzák egymáshoz a helyi német nemzetiségűeket és a településen élő többi embert, családokat megmozgatva „hidat teremtenek” a különböző generációk között, valamint nagyban hozzá fognak járulni Dombóvár kulturális, művészeti, szabadidős és szórakoztató életének színesítéséhez.