Társasjáték magyarországi német nemzetiségűeknek

A bonyhádi Perczel Kúriában mutatták be alkotóik 2021. szeptember 29-én az „Az út – a magyarországi német nemzetiségűek időutazása” című társasjátékot a Tolna megyében működő német nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselőinek, pedagógusoknak, valamint könyvtárosoknak.

Több éves előkészítő munkát követően idén jelent meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata kiadásában „Az út – a magyarországi német nemzetiségűek időutazása” című társasjáték. Az innovatív projektet a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma támogatta. A játékot a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának két referense – Jencsik Ildikó Radóczy Károllyal közösen – alkotta meg és szeretnének vele alapvetően 13 éves kor felett mindenkit megszólítani. Az ötlet 2018 elején született meg és még abban az évben el is készült az a prototípus, amit aztán a következő két esztendő során több lektor segítségével végleges formába öntöttek.

– Ez a társasjáték a magyarországi német nemzetiségűek olyan időutazása, amely a betelepítéstől egészen napjainkig tart – mondták ismertetőjükben az alkotók. – Hiszünk benne, hogy egy olyan kvízt sikerült megalkotnunk, amely elgondolkodtat, generációk közötti érdekes beszélgetésekhez vezet és emellett még jól is lehet vele szórakozni.

A nagy érdeklődéssel kísért bonyhádi bemutatón Glaub Róbert önkormányzati elnök, Frucht Ferenc egyesületi elnök és Glaubné Nagy Ildikó német nemzetiségi nyelvet tanító pedagógus vett részt Dombóvárról, akik a társasjátékkal való ismerkedést követően annak egy példányát a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának ajándékaként át is vehették.