A hasznos törekvéseket és a jó példákat szeretnék megismerni

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hirdette meg azt a régión túlmutató tapasztalatcserét támogató pályázatot, amin a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat is elindult.

A Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumának anyagi segítségével lehetőség nyílik 2022-ben arra, hogy két hazai település nemzetiségi önkormányzatai, civil szervezetei, oktatási-nevelési intézményei, valamint kulturális-szórakoztató csoportjai bepillantást nyerjenek és megismerjék egymás tevékenységét.

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat küldöttsége 2022. szeptember 9-én 14 fővel Mosonmagyaróvárra szeretne ellátogatni annak érdekében, hogy két nap alatt tapasztalatokat szerezzen az ottani német nemzetiségi hagyományok és értékek megőrzéséről, ápolásáról, valamint továbbadásáról. A Győr-Moson-Sopron megyei városban működik helyi német nemzetiségi önkormányzat, német nemzetiségi civil szervezet, óvoda német nemzetiségi csoporttal, általános iskola német nemzetiségi osztályokkal, német nemzetiségi kórus és német nemzetiségi tánccsoport.

A dombóvári delegációban helyet kapnának a német nemzetiségi önkormányzat vezetői, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár elöljárói, a német nemzetiségi nyelvoktatást végző nevelési-oktatási intézmények pedagógusai, illetve az Alte Herren Blaskapelle karmestere, akik tevékenységük még eddigieknél is eredményesebb folytatásához fel kívánják használni az észak-nyugat magyarországi településen látott-hallott hasznos törekvéseket és jó példákat.

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat azt reméli, hogy a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumától 80%-os hozzájárulást nyer az utazás autóbusz-, étkezési és szállásköltségeinek finanszírozására.

Glaub Róbert elnök a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatához 2022. február 16-án nyújtotta be az összesen 374.800 forintnyi támogatást kérő pályázatot.