A mosonmagyaróvári svábsággal ismerkedtek

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár 14 tagja vett részt 2022. szeptember 9-én és 10-én azon a tanulmányúton, aminek a költségeihez – egy sikeres pályázatnak köszönhetően – a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma járult hozzá.

A kirándulás első napján hajnalban kellet kelniük a résztvevőknek, ugyanis kora reggel vágtak neki autóbusszal a Dombóvár és Mosonmagyaróvár közötti 240 kilométere útnak.

A délelőtti megérkezést követően elsőként a Móra Ferenc Általános Iskolát kereste fel a társaság, ahol találkozott annak igazgatójával.

Dr. Makk Zoltán arról számolt be, hogy az 1976-ban elkészült alapfokú oktatási intézmény épületében 17 évvel később kezdődött meg a német nemzetiségi oktatás. Célja az volt, hogy a városban és környékén élő, magukat német származásúnak valló családok gyermekeinek német nyelvi képzést nyújtson és az egykori német nemzetiségi hagyományokat ápolja. A diákok hagyományos nyelvoktató formában, heti 5 órában, csoportbontásban tanulják a német nemzetiségi nyelvet. A tanévenként 580-620 gyerekkel működő intézmény fenntartója 2017 augusztusától a Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzat lett. Azóta a korábbiakhoz képest megemelt állami finanszírozásnak, valamint a sikeres pályázatoknak köszönhetően tovább javultak az oktatás infrastrukturális és humán feltételei.

Másodikként a Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke fogadta a csapatot. Kocsisné Balassa Gyöngyi elmondta, hogy mintegy 1000-1200 olyan helybeli érdekében tesznek, akik német nemzetiségi származásúnak vallja magát. A képviselő-testületnek kiegyensúlyozott a kapcsolata a város önkormányzatával, mely mindenben támogatja tervei megvalósításában. Nagy eredménynek tartja, hogy fenntartója lett a Móra Ferenc Általános Iskolának, hatékonyan működik együtt a német nemzetiségi nyelvoktatást is végző Bóbita Óvodával, a német nemzetiségi civil szervezettel, a német nemzetiségi énekkarral és a német nemzetiségi tánccsoporttal.

Az ebéd elfogyasztását követően a Fehér Ló Közösségi Házat kereste fel a dombóvári küldöttség, ahol az intézményben működő Mosoni Német Származásúak Egyesületének sokrétű tevékenységével ismerkedtek meg az érdeklődők. Az 1991-ben alapított és azóta 60-80 aktív taggal működő civil szervezet a helybeli német nemzetiségűeket fogja össze és programjaival hozzájárul a település kulturális-szórakoztató-művészeti életének színesítéséhez.

A Mosonmagyaróvárról Győrbe való buszozás után a társaság elfogyasztotta a vacsoráját, majd aludni tért a szálláshelyén.

Másnap a reggelizést követően a csoport ismét Mosonmagyaróvárra utazott. Ott előbb a város nevezetességeit nézték meg a dombóváriak, akik aztán a német származású kitelepítettek emlékművét és a német nemzetiségi hagyományőrző gyűjteményt is felkeresték.

A Győrbe való buszozás után ebéd következett, majd délután a megyeszékhely belvárosában található turisztikai látványosságokkal ismerkedtek meg a tanulmányút résztvevői. A vacsora elköltését követően ismét járműre szálltak a küldöttség tagjai, akik aztán késő este érkeztek meg lakóhelyükre, Dombóvárra.

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat sikeresen szerepelt azon a pályázaton, amit a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hirdetett meg a régión túlmutató tapasztalatcserék támogatására. Ennek köszönhetően nemzetiségi testület a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumától 374.800 forintnyi támogatást nyert a mosonmagyaróvári szakmai tanulmányút autóbusz-, étkezési- és szállásköltségeinek finanszírozására.