egyesületi taggyűlés

A múltról és a jövőről egyaránt szó esett az összejövetelen

A Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár 2022. március 5-én tartotta éves közgyűlését a Német Közösségi Házban.

A civil szervezet elnöke, Frucht Ferenc előbb átfogó tájékoztatást adott az elmúlt évi rendezvényekről, majd a pénzügyek tavalyi alakulásáról számolt be, azt követően ismertette az idei programtervezetet, végül pedig az egyesület tagjainak hozzászólásaira, észrevételeire, felvetéseire és kérdéseire válaszolt. Szó esett arról is, hogy a több mint két esztendeje tartó koronavírus-járvány várható lecsengése után újból nagy hangsúlyt kell helyezni a közösség-megtartásra és -építésre.

Az ünnepi közgyűlés zárórészében Glaub Róbert, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a 2022. április 3-i választások kapcsán arról beszélt, hogy a hazai német nemzetiségűeknek lehetősségük nyílik ismét saját országgyűlési képviselőt delegálni a Parlamentbe. Nehézséget az okoz, hogy az elmúlt öt évben sok idős sváb elhunyt és a fiatalok, valamint a középkorúak közül pedig rengetegen költöztek külföldre a hazainál könnyebb-biztosabb megélhetést remélve. Az említettek miatt a német nemzetiségi választók száma mostanra jelentősen csökkent. Helyettük olyan voksolókra van szükség, akik egyrészt eddig még nem regisztrálták magukat német nemzetiségi szavazóként, másrészt korábbi jelentkezésüket nem terjesztették ki az országgyűlési voksolásra. A helyi nemzetiségi képviselő-testület vezetője segítségét ajánlotta fel mindazoknak, akik felvállalják német nemzetiségüket és felvételüket kérik a német nemzetiségi névjegyzékbe, illetve annak kiterjesztését szorgalmazzák a 2022. április 3-i választásra, így a pártlisták helyett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított német nemzetiségi listára kívánnak szavazni annak érdekében, hogy a jövőben is legyen az említett népcsoportnak saját országgyűlési képviselője a Parlamentben.