Elismerések a nemzetiségekért végzett kimagasló színvonalú tettekért

2021. december 8-án immár nyolcadik alkalommal ünnepelték közösen a Kisebbségek Napját a Dombóváron élő nemzetiségek.

A Művelődési Házban tartott adventi gálaműsor keretében elsőként Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket. Pintér Szilárd polgármester arról beszélt, hogy a helyi nemzetiségi képviselő-testületekkel jó partnerségi viszonyt ápol a település önkormányzata, amely elengedhetetlen a város fejlődése érdekében.

Már több éve jól bevált gyakorlat, hogy ezt az alkalmat megragadva adják át kitüntetéseiket a helyi nemzetiségi önkormányzatok.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat a Dr. Keller József-díj megalapításáról 2020-ban döntött. Idén a három – emlékplakettel járó – kitüntetést Vidóczyné Doszpod Máriának, Kovács Gyulának és Balaskó Jánosnak néhai Dr. Keller József egyik fia, Dr. Keller Tamás, Glaub Róbert, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Glaub János, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese nyújtotta át. Az „Emlékgyűrű a dombóvári német nemzetiségért” elnevezésű kitüntetést a Német Kisebbségi Önkormányzat 1999-ben hozta létre. Eddig heten érdemelték ki az elismerést. A kitüntetettek száma most eggyel – Dr. Szenyéri Zoltánnal – bővült.

A Roma Nemzetiségi Önkormányzat Máté Mihály-díjat adományozott egy helyi szociális munkásnak, Kalocsa Istvánnak és a Polgármesteri Hivatal Önkormányzati Irodáját vezető dr. Farkas-Szabó Andrásnak. Az elismeréseket Ligorovics Zsolt elnök adta át.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat két díjazottja Branka Pavić-Blazsetin újságíró-szerkesztő-műsorvezető és Filákovity Vjekoszláv, az Országos Horvát Önkormányzat képviselője lett. A dombóvári származású horvát bánról, Franjo Vlašićról elnevezett kitüntetést Varga-Stadler Gábor elnöktől, Árok Attila elnökhelyettestől és Varga-Stadler Máté képviselőtől vehették át a díjazottak.

A rendezvényen a színvonalas műsort a Balaskó János karmester vezette Alte Herren Blaskapelle és a pécsi Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ének- és zenekara szolgáltatta.

Az ünnepség zárásaként Dr. Hegedűs János dombóvári római katolikus plébános mondta el gondolatait a karácsonyváró adventi időszakról.