Ismét lehet országgyűlési képviselője a német nemzetiségűeknek

A 2022. március 18. volt az a határidő, amíg a sváb gyökerekkel rendelkező magyar állampolgárok kérhették felvételüket a német nemzetiségi szavazók közé a valamivel több, mint két héttel későbbi parlamenti választásokra.

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat felhívására a város lakói közül ezt huszonöten tették meg, így ők a korábban regisztrált 64 fővel együtt a 2022. április 3-i voksoláson a térség egyéni országgyűlési képviselőjelöltjei közül az egyikre, valamint a pártlisták helyett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által állított német nemzetiségi listára voksolhatnak. A helyi német nemzetiségi önkormányzattal rendelkező 403 hazai település közül Dombóvár a 20-21. helyet szerezte meg a 25 jelentkezőjével az új szavazók toborzása tekintetében.

A választás tétje az, hogy a 13 hazai nemzetiség közül 2018-ban egyedül országgyűlési képviselőt állítani tudó svábság képes-e most ismét összefogni a névsort újból vezető Ritter Imre mandátumának megszerzéséért. Erre jó esély kínálkozik, ugyanis országosan összesen 33.364-en, Dombóváron pedig 89-en lesznek jogosultak az urnák elé járulni és voksukat a német nemzetiségi listára leadni.