Új hangok a fúvósegyüttesben

A Dombóvári Zenész Egyesület is benyújtotta hangszerbeszerzési kérelmét arra a pályázatra, amit a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata hirdetett meg.

A település zenekara 2007 óta az említett civil szervezet keretében működik. Karmestere, Balaskó János már 17 esztendővel korábban az élére állt az együttesnek, melyben közösen játszottak helybeli fiatalok és idősebb muzsikusok is. Ő volt az, aki létrehozta az egyesületen belül az Alte Herren Blaskapellét, mely elsősorban autentikus dél-dunántúli sváb népzenét tanul és ad elő. Vezetője fontos feladatának tekinti a nagyhajmási és a kaposszekcsői fúvósegyüttest alapító-működtető Hábich Konrád szerzeményeinek interpretálását. A Tolna megyében, valamint Baranyában egyaránt ismert és népszerű zeneszerző-muzsikus 1948 és 1988 között született értékes zenei hagyatékának gondozását a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat az 1998-as megalakulása óta szintén szorgalmazza. Azt évente a környékbeli településeken való koncertek útiköltség-átvállalásával és régi kották, partitúrák beszerzésével támogatja. Az említett képviselő-testület tavaly dr. Keller József-díjjal ismerte el Balaskó János több évtizedes értékőrző és -átadó tevékenységét.

Az általa irányított Alte Herren Blaskapelle hangszerparkja az elmúlt időszakban azért öregedett el, mert a civil szervezet szerény költségvetése nem tette lehetővé annak cseréjét-fejlesztését. A pályázattal a Német Szövetségi Köztársaság Szövetségi Belügyminisztériumától nyerhető 530.000 forintos összeggel és a Dombóvári Zenész Egyesület által vállalt 95.000 forintos önrésszel együtt most ez elkezdődhetne. A fúvósegyüttes egy új zeneszerszám vásárlásával tovább tudná gazdagítani a hangzását. A szárnykürt beszerzése lehetőséget teremtene arra, hogy egy új szólam jelenjen meg a zenekar muzsikájában.