Koszorúzás és gyertyagyújtás a kitelepítettek tiszteletére

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagjai a Német Közösségi Ház falán elhelyezett táblánál 2023. május 26-án arra emlékeztek, hogy az ó-dombóvári vasútállomásról 75 évvel ezelőtt indult el Németországba az utolsó kitelepített környékbeli német nemzetiségűekkel megrakott szerelvény.

A civil szervezet elnökének, Frucht Ferencnek a köszöntőjét követően az Alte Herren Blaskapelle szólaltatta meg a magyarországi német nemzetiségűek himnuszát, majd Mókos Ágnes szavalt el egy verset.

A hozzá hasonlóan a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagjaként tevékenykedő Baumann Mária arról beszélt, hogy a II. világháború utáni elűzetés következtében főleg Hőgyész, Dúzs, Csibrák, Závod, Kisvejke és Kurd szenvedett el hatalmas német nemzetiségi lakossági veszteségeket, de Mágocsról, Bikalról, Egyházaskozárról, Csikóstőttősről, Kaposszekcsőről, Jágónakról, Döbröközről, Lengyelről, Nagyhajmásról és Mekényesről is jelentős számú sváb embert vagoníroztak be 1947 augusztusa és 1948. május 26. között. Az őket Dombóvárról elszállító utolsó vonat – a korábban ugyancsak Magyarországról érkezett 32 szerelvényhez hasonlóan – a németországi Pirnába futott be. Az utasok többségét először az ottani „szürke kaszárnyában” szállásolták el, majd onnan osztották szét később a hazájukból kitelepítetteket a szász régió különböző településeire.

Az összejövetel zárásaként a tisztelet koszorúit és gyertyáit helyezték el a Német Közösségi Ház falán található emléktáblánál a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár vezetői.