„Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk és vagyunk!”

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzatnak a koronavírus-járvány elhúzódása miatt csak 2022. április 1-jén – a Dombóvár várossá avatásának 52. évfordulójára rendezett programsorozat részeként – nyílt lehetősége arra, hogy ünnepélyesen átadja a Német Közösségi Ház déli oldalán elkészült árkádot, valamint azokat az eszközöket, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy a létesítmény térségi német nemzetiségi központtá váljon és akként működjön a jövőben.

Elsőként a Dr. Keller József-díjjal kitüntetett Balaskó János karmester által vezetett Dombóvári Zenész Egyesület fúvósai játszották el a magyar és a hazai német nemzetiségűek himnuszát.

Azután Glaub Róbert, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke üdvözölte a vendégeket, majd arról beszélt, hogy a Német Közösségi Ház udvarán tartott szabadtéri rendezvények alkalmával az elmúlt esztendőkben jónéhányszor okozott gondot a viharos és csapadékos időjárás: a kültéri programokat megzavarta az erősen fújó szél és elmosta a szakadó eső. A megrendelt fellépőket ki kellett fizetni, az érdeklődők pedig kénytelenek voltak élmény nélkül hazatérni. A képviselő-testület régóta szerette volna ezt a gondot orvosolni. Ez az előtető felépítésével megvalósult, köszönhetően a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, valamint Dombóvár Város Önkormányzata hathatós támogatásának. Az előbbi szervezet 1.475.000 forinttal, az utóbbi pedig 500.000 forinttal járult hozzá – a faanyagok árának jelentős emelkedése miatt – az összesen több mint 3.200.000 forintba kerülő beruházás megvalósításához.

– A koronavírus-járvány elhúzódása miatt eddig nem volt alkalmunk arra sem, hogy a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által meghirdetett pályázaton „térségi központ” címet elnyert Dombóvári Német Háznak a közel 3.500.000 forint értékű eszközbeszerzését ünnepélyesen átadjuk – emelte ki az elnök. – A Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériumának 8.500 eurós és Dombóvár Város Önkormányzatának 500.000 forintos finanszírozásával sátrakat, padokat, asztalokat, pingpongasztalokat, csocsót, valamint laptopokat vásárolhattunk azért, hogy a környékbeli Tolna és Baranya megyei települések német nemzetiség képviselő-testületeivel, valamint civil szervezeteivel közösen sok érdeklődő vonzó programokat bonyolíthassunk le a falvakban és városokban.

A köszöntő után Bárány Jánosné, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagja mondott el egy általa választott verset a sváboknak a családjukhoz és a hazájukhoz fűződő szoros kapcsolatáról.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár előbb a Magyarországra betelepített német nemzetiségűek elmúlt három évszázadának legfontosabb történelmi eseményeit idézte fel, majd szólt azokról az értékekről és hagyományokról is, melyek a népcsoportot, illetve annak tagjait jellemezték és jellemzik.

Glaub Róbert Potápi Árpád Jánosnak és Pintér Szilárdnak, a város polgármesterének egy-egy üveg bor, valamint a „Mi, svábok” című könyv ajándékba adásával köszönte meg az átaluk képviselt két szervezet támogatását a korábban felsorolt beruházások finanszírozásához.

Az árkád szalagátvágással történt felavatását követően a város németországi testvértelepülésével – Kernen im Remstallal – való jó kapcsolatot 25 esztendeje elhivatottan ápoló helyi baráti kör vendégelte meg az ünnepség résztvevőit.