Pécsen ünnepelt a hazai svábság

A Magyarországi Német Önkormányzatok Napja alkalmából 2023. január 14-én a pécsi Kodály Központban 27. alkalommal rendezte meg Gáláját és Díjátadóját a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, melyen a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Glaub Róbert és elnökhelyettese, Glaub János, valamint Baumann Mária és Glaubné Nagy Ildikó, a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár két tagja vett részt.

A rendezvény résztvevői elsőként Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke köszöntötte. Ünnepi beszédet Natalie Pawlik, a Német Szövetségi Köztársaság német etnikai áttelepülőkért és nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztosa mondott.

Azt követően a magyarországi német nemzetiségűek legmagasabb rangú kitüntetéseit adták át.

A Koch Valéria-díjat Manz Alfréd, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata oktatási bizottságának elnöke és Koch Emil, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata ifjúsági bizottságának elnöke nyújtotta át Acél Rékának, Beszterczán Dominiknak, Klein Xavérnak, valamint Kiss Bence Istvánnak.

A Magyarországi Németségért Arany Dísztűt a népcsoport hagyományainak és értékeinek több évtizedes ápolásáért-továbbadásáért Bencze-Tóth Mária, Ledényi Zsuzsanna, Manfred Mayrhofer és Szugfil József vehette át Englenderné Hock Ibolyától.

Műsort a Vecsési Zenészegyesület Ifjúsági Fúvósegyüttese, a Városlődi Angermann Pál Német Nemzetiségi Általános Iskola Kórusa, valamint a pilisvörösvári, a biatorbágyi és a taksonyi gyermektánccsoport, a Kilenc Baranyai Muzsikus, Pappert Anna harmonikás, a Városlődi Heimatklang Énekkar, illetve a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium Tánccsoportja adott. A színpadra lépőket Weisz Ádám és Bauernhuber József harmonikán, valamint a Pécsi Schnaps Kapelle és a Biatorbágyi Ifjúsági Fúvószenekar kísérte.

A Szekszárdon működő Magyarországi Német Színház társulata „És a szerelem soha nem múlik” című darab részletét mutatta be Paula Donner, Melissa Hermann, Horgász Dezső, Sipos Eszter és Kiss Alfréd előadásában.

A Gála és a Díjátadó előtt és után, valamint a szünetben a helybeli Schnaps Kapelle szórakoztatta a vendégeket.