A koronavírus-járvány után újból közönség előtt mutathatták be produkcióikat a német nemzetiségi nyelvet tanuló óvodások és iskolások

A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a helyi gyermekintézményekkel közösen 2022. november 10. és 14. között immár huszonkettedik alkalommal tartotta meg a Német Nemzetiségi Hetet, melynek középpontjába – a hagyományokat követve ismét – Szent Márton legendája került.

A Dombóvári Evangélikus Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Hunyadi téri épületének aulája 2022. november 10-én délután zsúfolásig telt meg az oktatási intézmény német nemzetiségi nyelvet tanuló diákjaival, valamint szüleikkel, nagyszüleikkel és testvéreikkel. Nekik elsőként az Alte Herren Blaskapelle muzsikált, majd a gyerekeknek sváb táncházat tartottak pedagógusaik. Azt követően lampionos felvonulás indult az említett együttes zenei kíséretével a Bezerédj utcai evangélikus templomba, ahol a 7. osztályosok Szent Márton legendáját elevenítették fel.

Másnap a Bezerédj utcai Német Közösségi Ház udvaránál közeli rokonaikkal gyülekeztek azok az óvodások, akik abba a három óvodába – a Margaréta Református Óvodába, az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvodába és a Százszorszép Óvodába – járnak, melyek német nemzetiségi nyelvet oktatnak a csöppségeknek. Ők is az Alte Herren Blaskapelle zenei kíséretével indultak a Művelődési Házba lámpásaikkal. Ott verses-énekes-zenés-táncos műsort adtak, amivel nagy sikert arattak népes közönségük körében. A Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár a gyerekeket mézeskalács-libával és citromos teával vendégelte meg.

November 12-én a gunarasi Camping Étteremben a város és a környékbeli települések ínyenceit libavacsorára várták, amit aztán másnap hajnalig tartó svábbál követett a Wemender Sextett muzsikájára.

A Dombóvári József Attila Általános Iskolában a német nemzetiségi tagozaton tanuló diákok számára pedagógusaik 2022. november 10. és 14. között rendezték meg a Szent Márton-heti programsorozatot. A nyitó napon a 6. osztályosok nyelvi vetélkedőn mérték össze tudásukat. A győzelmet a „Gänse” elnevezésű csapat szerezte meg remek teljesítménnyel. Másnap valamennyi német nemzetiségi osztályban különböző módon – többek között kézműves foglalkozással, énekléssel és projektmunkával – emlékeztek meg a 4. században Pannóniában született Szent Mártonról. Az utolsó napon az alsós német nemzetiségi tanulók színes és érdekes táncos-verses-énekes-zenés műsort adtak szüleiknek és nagyszüleiknek, valamint a testvéreiknek. A „vastapsot” arató produkciók bemutatása után a gyerekek saját készítésű lámpásokkal dalolva vonultak az újdombóvári oktatási intézmény épületében és annak környékén. Fellépésük jutalma egy mézeskalács liba volt, amit egy anyuka felajánlásként készített el a számukra.