Egykori sváb falvakat keresett fel a civil szervezet

A Magyarországi Német Nemzetiségűek Egyesülete Dombóvár tagjai 2023. október 14-én Mucsiba és Tevelre kirándultak.

A mintegy fél órás autóbuszos utazást követően a társaság az említett első faluban előbb megnézte a kitelepítési emlékművet, a házak előtti kerítésbe épített oltárkápolnákat, valamint a hidak és a tűzoltók védőszentjeiről készített szobrokat.

A községbe a 18. században Fuldából és annak környékéről telepítettek németeket, akik gabonatermesztéssel, szőlészkedéssel, állattenyésztéssel és kereskedéssel foglalkoztak, de volt malmuk, valamint téglagyáruk is. A 3600 fős tehetős település közössége 100%-ban sváb volt a II. világháború előtt. Azt követően a falu lakosságának nagy részét kitelepítették Németországba, az üresen hagyott otthonaikba pedig hazánk más részeiből érkeztek ide új családok.

A község fölötti dombon álló, hosszú lépcsősoron megközelíthető, egyhajós római katolikus templomot gróf Apponyi György és fia, Antal építtette. Az 1783-ban készült el. Különlegessége az a főoltár alatti üvegfülke, melyben 1833-tól Valerius Felicianus keresztény vértanú ereklyéi láthatóak. Azokat az egyházi ingatlant létrehozó idősebb nemes kapta vatikáni szolgálata idején XII. Leó pápától. A viasszal bevont csontváz szoborszerűen néz ki és egy római légionárius tiszti díszruhájába van felöltöztetve.

Ezeket az emlékeket idegenvezetőként a helyi Gommermanné Dallos Emma és Siposné Bognár Irén mutatta be ezeket a csoportnak, mely a településsel való ismerkedést az egykori parókia helyén kialakított helytörténeti múzeumban, a papi pincében és a valamikori iskolában zárta.

A következő úti cél Tevel volt, ahol a Veres Pincészetbe látogattak el a dombóvári német nemzetiségi civil szervezet tagjai. A házigazdák a csapatot végigkalauzolták a birodalmukon. Az érdeklődők megismerkedhettek a szüretelő kombájnnal, a szőlőfeldolgozóval, a pincével, a pálinkafőzővel, a nagy fémtartályokban erjedő musttal, miközben az utóbbiból kóstolót is kaptak.

Végül a vacsorát szolgálták fel a vendéglátók, akik finom pörköltet főztek, valamint almás és túrós rétest sütöttek, illetve finomabbnál finomabb borokat kínáltak. Hazafelé a buszon az idő vidám nótázással telt.