„Hozzátok szól”

Ez a címe a kapospulai Deák Attila festőművész, illetve a verseket író felesége első közös tárlatának, amit a képzőművészet és a költészet iránt érdeklődő városlakók, valamint a környékbeliek 2022. november 18. és 25. között nézhetnek meg a Dombóvári Német Közösségi Házban.

– A helyi svábság központjául szolgáló létesítményünk több mint 20 éve íródó történetében a szürke hétköznapok között mindig ünnepnek számított az, ha valamilyen kulturális rendezvénynek adhattunk helyet – mondta a megnyitón köszöntőjében Glaub Róbert, a Dombóvári Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. – Így érzünk most is, amikor az Art-díjas alkotó 13 évnyi szünetet követően visszatért hozzánk és magával hozta a párját. Ezzel a kiállítással újból nálunk „vendégeskedik” a szépség, a természet csodálata és a meghittség. Ezekből valószínűleg – hozzám hasonlóan – az itt megjelentek többsége az utóbbi időben némi hiányt szenvedett elsősorban a Magyarországon 2020-ban kitört koronavírus-járvány miatt. A „Hozzátok szól” című kiállítás képeinek megtekintésével és Deák Attiláné verseinek elolvasásával most lehetőségünk nyílik arra, hogy az említett érzések újból a hatalmukba kerítsenek. Ezekre a közelgő adventi időszakban minden eddiginél nagyobb szükségünk van azért, hogy a szeretet ünnepén megtisztult szívvel és lélekkel állhassuk körbe családtagjainkkal együtt a feldíszített karácsonyfát, mely az élet fáját jelképezi.

Deák Attila arról beszélt, hogy felesége egy jó ideig úgy vetette papírra a gondolatait, hogy azok a lapok az íróasztala fiókjában landoltak. Több esztendőnek kellett eltelnie ahhoz, hogy minden bátorságát összeszedve megmutassa azokat másoknak. A kezdeti sikerek arra ösztönözték őt, hogy később számos irodalmi kiadványban publikáljon Deák Isabelle néven.

A ma már Krúdy-díszokleveles költő két versét a dombóvári Pető Mária Judit mondta el.

Lönhárd Ferenc, az 1996-ban Tolna megyei képzőművészek által alapított és azóta magát országossá kinövő Bárka Művészeti Szalon Egyesület elnöke tárlatnyitó beszédében elismerően szólt arról a 35 képről, amit a Kapospulán élő alkotó magával hozott. Kiemelte, hogy azok mindegyikéből sugárzik a természet határtalan szeretete és tisztelete.

A kiállítás 2022. november 19-én (szombaton) 14 és 18 óra között, 2022. november 20-án (vasárnap) 14 és 18 óra között, 2022. november 21-én (hétfőn) 14 és 19 óra között, 2022. november 22-én (kedden) 9 óra 30 perc és 19 óra között, 2022. november 23-án (szerdán) 9 óra 30 perc és 19 óra között, 2022. november 24-én (csütörtökön) 9 óra 30 perc és 19 óra között, 2022. november 25-én (pénteken) 9 óra 30 perc és 19 óra között tekinthető meg.